Гліцерин в косметиці зволожує чи ні?

30 Июн, 2014

Гліцерин в косметиці зволожує чи ні?

Легкість, з якою мрія про вічну молодість і красу може перетворитися на гроші, була зрозуміла в кінці XIX століття, коли молоді косметичні концерни стали випускати об’ємні тюбики і баночки. Безліч різних компонентів, написаних на етикетці, нічого або майже нічого не говорять покупцю. Один із завсідників кремів і лосьйонів — хімічна сполука гліцерин, який використовують в косметиці з XIX століття. Зовсім недавно була розкрита безстороння таємниця гліцерину, яка поставила питання руба: так зволожує чи ні?

Що таке гліцерин

Гліцерин є одним з представників триатомним спиртів. Зовні він являє собою прозору, в’язку і солодкувату на смак рідину. Спочатку в косметології його почали застосовувати як розчинник, здатний ідеально перемішати хімічні компоненти крему в однорідну масу.

Вперше гліцерин був отриманий шведським вченим Карлом Шеєле в кінці XVIII століття. Пізніше італійський хімік Асканія Собреро вивів формулу трінітрогліцеріна — азотнокислого ефіру, використовуваного як компонент для створення вибухових речовин.

У процесі вивчення було знайдено три способи отримання зволожуючого речовини:

  • спосіб, відкритий в 1811 році, базується на виготовленні жирних кислот, отриманих з жирових речовин, згодом оброблених лугом з подальшим розкладанням мила сірчаної кислоти,
  • спосіб, який знайшли дещо пізніше, в 1853 році. Суть його зводиться до наступного: якщо нагрівати жири з водою, то під впливом тиску і постійного перемішування, жири розщеплюються, утворюючи гліцерин і жирні кислоти,
  • в 1938 році винайшли ще один спосіб виробництва гліцерину. Він являє собою синтез гліцерину з пропілену.

Залежно від якості жирів і призначення чистий гліцерин випускається в наступних маркуваннях:

  • Д-98, використовуваний для пом’якшення тканин в текстильній промисловості, шкіри в шкіряній, виготовлення паперу, а також як складової компонент мастил та антифризів.
  • ПК-94, більш високої якості, який виступає як інгредієнт для виробництва в косметичній, харчовій та фармакологічної промисловості.

Переваги і недоліки гліцерину

Переваги:

  • виступає як врівноважує компонента при розмішуванні,
  • зволожує шкіру,
  • сприяє прискореному проникненню речовин в епідерміс,
  • допомагає при загоєнні ран,
  • дешевизна у виробництві.

Недоліки гліцерину:

  • в концентрованому вигляді є найлютішим ворогом шкіри, так як здатне витягати вологу з верхніх шарів епідермісу,
  • навіть у розбавленому вигляді при вологості повітря менше шістдесяти відсотків витягає вологу з шкіри, а не з повітря, як передбачалося раніше,
  • мило на основі гліцерину сприяють швидкому змиванню засмаги

    Наскільки небезпечний загар ?, тому його не рекомендують використовувати після солярію та відпочинку на морі.

Все це ставить під сумнів використання гліцерину в кремах для шкіри рук та обличчя. Саме тому виробники, що піклуються про свою репутацію, фінансували дослідження, які довели: якщо в кремі більше тридцяти відсотків розведеного гліцерину, то він витягає вологу з шкіри, якщо ж менше — він безпечний для епідермісу. Бо саме в змісті гліцерину від восьми до п’ятнадцяти відсотків (як у більшості сучасних кремів), він приносить необхідних результат — зволоження за рахунок зовнішніх джерел (повітря, води та інше).

Галина Ямпільська

Похожие темы